tr en
Demo Site

Yumurtalık Kist Tedavisi

Yumurtalık Kist Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Kadın üreme organında görülen ve anne olmayı sağlayan yumurtaları içinde bulunduran keseye yumurtalık adı veriliyor. Yumurtalığın üstünde yâda içinde görülen herhangi bir sıvı dolu ve topa benzer yapılar ise yumurtalık kisti olarak isimlendiriliyor. Over kisti de denen yumurtalık kistleri, hem sağda hem de solda oluşabilmektedir. Birçoğu zararsız olan yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti dahi vermez ve yumurtalık kisti tedavisi uygulanmasına gerek kalmadan birkaç ay içinde yumurtalık kistleri kendi kendine de iyileşebilir.

Kistlerin büyüklüğü bir bezelye kadar küçük ya da bir portakaldan daha büyük olabilir. Bir kist kapalı bir kese benzeri yapıdadır. Saran dokudan zar ile ayrılır. İçinde sıvı, gaz veya yarı katı madde bulunur. Bir kistin dış kısmına kist duvarı denir. Kistin çapı 5 cm'nin üzerindeyse cerrahi müdahale yapılarak çıkarılması gerekebilir.

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Birçok zaman, yumurtalık kistlerinde herhangi bir belirti ile karşılaşılmaz. Bununla birlikte, kist büyüdükçe belirtiler de kendini gösterebilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Kasıkların üst kısmında ağrı
  • Cinsel ilişki esnasında acı hissedilmesi
  • Adet dönemlerinin düzensizleşmesi
  • Göğüste hassasiyet, kusma ve mide bulantıları
  • Karın bölgesindeki şişlikler ve ağırlık hissi
  • İdrar kesesi veya rektum bölgesinde baskılanma hissi
  • Karın boşluğunda yaşanan doluluk ve baskı hissi
  • Vajinadan kan gelmesi
  • Sık idrara çıkma durumu
  • Bağırsak hareketliliğinin olması ve bağırsaklarda baskı hissedilmesi
  • Tüylenmede artış yaşanması
  • Kısırlığın oluşması hali ya da belirtileri
  • Sancılı adet dönemi
  • Dışkılama sırasında bağırsaklardaki baskı veya sık tuvalet ihtiyacı
  • Adet görememe yâda lekelenme gibi şikâyetler sıralanabilir.

 

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok yumurtalık kisti, tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden geçmektedir. Ancak, hastada şikâyetlere neden olan ve hasta sağlığı için risk oluşturan kistlerin tedavi edilmesi gerekebilir. Yumurtalık kistinin tedavisinde, hastada meydana gelen bulgular, kistin büyüklüğü ve yapısı, hastanın yaşı gibi değerler göz önünde tutularak tedavi yöntemi belirlenir.

Yumurtalık kisti tedavisi, doğum kontrol hapları kullanılarak, ilaçla tedavi edilebilir. Doğum kontrol hapları, adet döngüsünü ve hormonal dengeyi düzenler ve yumurtalık fonksiyonlarını baskı sağlar. Bu sayede, kistte küçülme ve yok olma sağlanmış olduğu gibi yeni kist oluşumu da engellenmiş olur. Ancak! 8-10 cm’yi geçen veya düzenli takipte, sürekli büyüdüğü gözlemlenen kistlerde, yapılan incelemeler sonucunda kötü huylu olma olasılığı tespit edilmiş kistlerde, şiddetli ağrıya neden olan kistlerde cerrahi müdahaleye yani ameliyata gerek duyulabilir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi Ameliyat Süreci

Yumurtalıklardaki kistin boyutu eğer 8 cm'den daha büyük ise kanserleşme riskine karşı ve diğer bulguların yok edilmesini sağlamak amacıyla cerrahi operasyona başvurulabilir. Yumurtalık kisti tedavisi 2 farklı ameliyat yöntemiyle yapılır. Bunlar:

Laparoskopi – Kapalı Ameliyat

Yapılan kontrollerde yumurtalık kisti tedavisi kistin iyi huylu ve küçük boyutta olduğu görülmüşse bu cerrahi yöntem önerilir. Laparoskopi, göbeğin altında açılan küçük bir kesi atılarak, karın içine ulaşılır. İçerideki dokunun, laparoskopik kamera yardımıyla görülmesi sağlanır. Kamera, yumurtalıklar ve rahmin görüntülenebileceği biçimde konumlandırılır. Ameliyat esnasında yumurtalık kisti, yumurtalıktan ayrılarak çıkartılır. Gerekli görülen durumlarda, çıkartılan kist, patolojik incelemeye gönderilebilir. Kişi genel anestezi altındayken yapılan ameliyat sonrası iyileşme süresi oldukça hızlı ve daha ağrısızdır.

Laparotomi – Açık Ameliyat

Yumurtalık kisti tedavisi, kistin boyutunun çok büyük ve kötü huylu olması durumunda Laparoskopi yönteminim yetersiz kaldığı bir tedavi biçimidir. Bu tür durumlarda yine karın bölgesinde ancak daha büyük bir kesi açılarak yumurtalık kisti dışarı çıkarılır. Ancak kist kötü huylu ise ameliyat esnasında cerrah, kistin tamamını alır. Bu yöntem uygulanırken de hasta genel anestezi altındadır. Laparatomi ameliyatından sonra iyileşme süreci Laparaskopi ameliyatına oranla daha yavaştır ve hastada ağrı oluşturabilir.

Yumurtalık Kist Ameliyatından Sonra

Ameliyattan sonra iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Yumurtalık kisti çıkarıldıktan sonra, karnınızda ağrı hissedeceksiniz, ancak bu birkaç gün içinde geçecektir. Laparoskopi veya laparotomiden sonra, normal yaşamınıza devam edebilmeniz 12 haftayı bulabilir. Kist test için gönderilirse, sonuçlar birkaç hafta içinde çıkacaktır ve doktorunuz sizin daha fazla tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir.

İyileşme sırasında aşağıdaki belirtileri fark ederseniz bir doktorla ile iletişime geçin:

  • Ağır kanama
  • Karnınızda şiddetli ağrı veya şişlik
  • Yüksek ateş
  • Koyu veya kokulu vajinal akıntı

Bu belirtiler bir enfeksiyonu işaret edebilir.

Doğurganlığa Etkileri Nelerdir?

Menopoz geçirmediyseniz, doktorunuz üreme sisteminizi elinden geldiğince korumaya çalışacaktır. Genellikle kisti almak ve her iki yumurtalığı sağlıklı bırakmak mümkündür, bu da doğurganlığınızın etkilenmediği anlamına gelir. Yumurtalıklarınızdan birinin çıkarılması gerekiyorsa, diğer yumurtalık her zamanki gibi yine de yumurta üretebilir. Hamile kalmak biraz daha zor olsa da doğurganlığınız etkilenmemektedir.

Bazen menopoz geçirmemiş olsanız bile her iki yumurtalığı da almanız gerekebilir. Bu erken bir menopozu hızlandırır ve artık yumurta üretmenizin imkansız olduğu anlamına gelir. Ancak bağışlanmış bir yumurtanın rahminize enjekte edilmesiyle bebek sahibi olmak yine de mümkündür. Bunun, yardımcı üreme tekniklerinde uzmanlaşmış bir merkezdeki doktorlarla tartışılması gerekecektir. Menopoz geçirdiyseniz, artık yumurta üretmedikleri için her iki yumurtalık da alınabilir. Ameliyattan önce doğurganlık endişelerinizi doktorunuzla görüşün. Yumurtalık kist tedavisinde uzman bir doktor seçmek önemlidir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By