tr en
Demo Site

Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim sarkması; rahmin, mesanenin, bağırsakların, bazen de rektumun vajinadan dışarıya sarkması olayına verilen isimdir. Rahim sarkması tedavisi olan bir hastalıktır ve bu hastalığın nedenleri arasında zorlu vajinal doğum ve ilerlemiş yaş gibi etkenler vardır. Özellikle bağ dokusu zayıf olan kişilerde yaş ilerledikçe bu durum ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Sarkması Nedenleri

Rahmin vajinadan aşağı kaymasının ya da dışarı çıkmasının meydana gelme nedenleri arasında, kadının normal doğum yapmış, iri bir bebek dünyaya getirmiş, birden fazla kez gebe kalmış olması bulunur.. Bu tür durumlarda sarkma, ilgili yaşanmışlıkların hemen sonrasında ya da yıllar içerisinde oluşabilir. Bir ya da birden fazla kez normal doğum ile çocuk sahibi olan kadınların 1/3 ’ünde rahim sarkması görülür. Sürekli işi gereği ağırlık kaldıran, kronik olarak allerjik ya da başka nedenlerden dolayı öksüren ve yine kronik olarak kabızlık sorunu yaşayan insanlarda rahim sarkması görülebilir.

Bunlara ek olarak östrojen eksikliği olan, vajina bölgesine cerrahi müdahalede bulunulmuş, akciğer hastası, aşırı kilolu, yaşı ilerlemiş, menopoza girmiş veya normalin üstünde kiloya sahip olan kadınların rahminin de sarkma ihtimali vardır. Bazı hastalıkların olması da rahim sarkmasını tetikleyebilmektedir. Bağ dokuyu etkileyerek rahim sarkmasının yaşanmasına neden olan bu hastalıklar, Ehlers-Danlos ve Marfan sendromlarıdır. Bu tür rahatsızlığı bulunan kadınlar genetik olarak risk altındadırlar.

Rahim Sarkması Tedavisi Gerektiren Belirtiler

Rahim sarkması tedavisi için sarkmanın şiddetine göre hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üçe ayrılır. Hafif rahim sarkması kadında ciddi şikayetlere neden olmaz ve tedavi gerektirmez. Sarkma gündelik rutin işleri engeller hale geldiğinde, yani orta ya da şiddetli evreye geçtiğinde, birtakım şikayetleri ya da kişiye rahatsızlık veren durumları da oluşturabilir. Bu belirtiler, çoğunlukla sabah saatlerine oranla ilerleyen saatlerde daha belirgindir. Menopoz sonrası dönemini yaşayan ve bir ya da birden çok kez vajinal doğum yapmış kadınlarda daha sık görülmekle birlikte genç kadınlarda da rahim sarkması belirtileri görülebilir.

Bu belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Pelvis bölgesinde ağırlık ya da vajinanın içinde ya da dışında şişkinlik hissedilmesi
  • Vajinanın ya da belin, kasığa doğru çekiliyormuş gibi hissedilmesi
  • Vajinanın içinden çıkan dokular
  • Vajinanın kanaması ya da akıntıların artması
  • Sıklıkla idrara çıkma
  • İdrarın yeteri kadar boşaltılmamış olması hissi
  • İdrarın boşaltım hızının yavaşlaması
  • İdrar torbası iltihaplarının tekrar etmesi
  • Hapşırma öksürme gibi sebeplerle idrar kaçırma
  • Bağırsakların boşaltılmasında zorluk çekilmesi
  • Cinsel birliktelik esnasında rahatsızlık duyulması ya da ortaya çıkan ağrı

Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması tedavisi, hastada görülen şikâyetler ile bağlantılı olarak, hasta özelinde planlanır. Hafif sarkma durumlarında, hastada herhangi bir semptom görülmemesi halinde, tedaviye başvurulması gerekmeyebilir. Bu noktada, uzman hekim kararı ile, hastaya pelvik kasları güçlendirici kegel egzersizleri önerilir.

Hastada şikâyetlere yol açan, şiddetli vakalarda ise kişinin çocuk sahibi olma planları için farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, vajinal halka olarak da bilinen pesser tedavisine başvurulabilir. Bu tedavide rahim boyutuna uygun olarak seçilen bir vajinal aplikatör olan pesser, rahmi destekleyerek, vajinaya doğru sarkmasının önüne geçer. Vajinal halka, cinsel ilişki sırasında da kullanılabilir.

Rahim sarkması durumunda başvurulan bir diğer tedavi çeşidi de, cerrahi müdahaledir. Rahim sarkması ameliyatı olarak da bilinen bu yöntem, laparoskopik  olarak veya vajinal yolla yapılabilir.

Rahim sarkması ameliyatında, pelvik dokuların güçlendirilmesi ve bu yolla rahmin tekrardan desteklenmesi amaçlanır. Pelvik dokuların güçlendirilmesi için ise sentetik dokular kullanılabildiği gibi, hastanın başka bir bölgesinden alınan dokuların kullanılması da mümkündür. Ameliyat esnasında, güçsüzleşmiş pelvik doku ile bu yeni doku değiştirilir.

Rahim sarkması operasyonunda uygulanabilecek bir diğer tedavi çeşidi de histerektomidir. Çok ilerlemiş ve şiddetli rahim sarkması vakalarında uygulanan histerektomi ile rahim çıkartılır. Histerektomi ameliyatı, açık ameliyat yöntemiyle veya laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By