tr en
Demo Site

Sistosel Tedavisi

Sistosel Tedavisi

Mesanenin vajina içerisine doğru fıtıklaşmasına sistosel denilmektedir. Mesane sarkması da denilen bu sorun, vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının rahim içerisine doğru bombeleşmesiyle oluşur. Zorlu ve çok sayıda doğum yapmış, ileri yaşa sahip, iri bebek doğurmuş kadınlarda karşılaşılan bu sorun, genital organlarda sarkma cinsel organların bu organları karın içerisinde sabitleyen bağlarının işlevlerini yitirmesi nedeniyle aşağıya vajinaya doğru yer değiştirmeleridir. Vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesi ile gelişmektedir. İlk aşamalarda belirti olmayabilir ancak sistosel tedavisi uygulanmadan önce belirtileri iyi gözlemlemek mühimdir.

Sistosel Tedavisi Gerektirecek Belirtileri

Sistosel tedavisi için tercih edilecek yöntem sorunun derecesine bağlıdır. Bu bölgede hafif sarkmalar her zaman belirti olmayabilir. Orta düzeydeki sarkmalarda ise karnın aşağıda olan bölgelerinde ağırlık hissi belirebilir. Sırtın ve karnın alt bölümlerinde ağrı ve rahatsızlık meydana getirebilir. Uzun süre ayakta kalınırsa bu şikayetler artabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir ve idrar kaçırma gerçekleşebilir. İleri derecede sarkmada, rahmin dışarıdan görülmesi mümkündür ve vajinada büyük bir kitle varmış hissi uyandırabilir. Belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • İdrara bir gün içinde çok kez çıkma isteği
  • Gülme, öksürme ve hapşırma esnasında idrar kaçırma
  • Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma
  • Sistit gibi, sürekli idrara çıkma gereği
  • İdrar yaparken zorluk yaşama durumu
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • İdranın tam olarak yapılamadığı hissi
  • Vajinadan bir kitlenin sarkması ve bunun görülebilmesi
  • Ağır kaldırma, zorlanma veya ıkınma hallerinde vajinanın sarkması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanma hissetme
  • Gece sürekli idrara çıkma durumu

Sistosel basit bir jinekolojik muayeneyle kolayca teşhis edilebilir. Pelvik taban kaslarındaki güç kontrol edilir ve öksürme, ıkınma gibi durumlarda mesane sarkmasının durumu değerlendirilir.

Sistosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi yöntemi hastanın yaşına, hastalığın ilerleme derecesine, kişinin genel sağlık durumuna, ve daha sonra gebelik isteyip istemediğine göre değişir. Tedavi basit pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizden cerrahi müdahalelere kadar farklılık gösterebilir.

Peser uygulaması: İdrar kaçırma gibi problemlerin tedavisinde kullanılan peser vajinaya yerleştirilen silikon halkalardır. Ameliyata gerek duyulmayan durumlarda önerilebilir.

Östrojen tedavisi: Sistosel için kullanılan bu tedavi yöntemiyle pelvik taban kasları güçlü tutmak mümkündür. Özellikle menopoza girmiş ve östrojen seviyelerinde düşüş yaşayan kadınlar için en ideal tedavi yöntemidir.

Sistosel tedavisi için başvurulan bir diğer yöntem cerrahi müdahale yani ameliyattır. 30 dakika gibi kısa bir sürede vajinal yoldan genel ya da spinal anestezi denen belden uyuşturma yöntemi ile yapılabilir. Vajina içindeki dokular idrar torbasından ayrılır ve sarkan kısımların düzeltilmesi yapılır. Ameliyat sonrası 1 gün hastanede istirahat etmek yeterlidir. Ameliyatın adet döneminden sonra yapılması enfeksiyon riskinin önüne geçmektedir.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Mesane sarkması ameliyatından sonra yaklaşık 1 ay boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Hamam, havuz gibi nemlenmenin yoğun olduğu bu alanlarda enfeksiyon kapma riski oldukça fazla olduğundan 30 gün boyunca uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün sıcak su ile temastan uzak kalınması gerekmektedir. Tuvalet sonrasında temizlenme işlemi kesinlikle önden arkaya doğru yapılmalıdır. Ameliyat sonrasını takip eden birkaç günde duş alınmaması gerekmektedir. Ameliyattan sonra ayakta duş almak idealdir. Ameliyat sonrası hamamda yıkanmak, havuza girmek, küvette yıkanmak kesinlikle önerilmemektedir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By