tr en
Demo Site

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı vajinanın sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlamaktadır. Bu yapı sayesinde vajinanın gelişimi daha iyi bir şekilde olmaktadır. Toplum içinde kızlık zarı muayenesi ve bekaret gibi yoğun psikolojik baskı oluşturan bir konu neticesinde ortaya çıkan Kızlık Zarı Dikimi (Hymenoplasti) öncesi kadınların yoğun bir karar verme süreci yaşadığı malumdur. Bu süreçte dikkat edilecek detaylardan birisi de operasyonun tamamen emin ellerde, uzman sağlık merkezlerinde yapılması gerektiğidir. Tabi ki kadınların kendi bedenlerini üzerinde son sözü söyleme hakkı vardır. Fakat bu operasyonun sağlığı tehdit etmeyecek hijyenik ve alanında uzman kişilerce yapılması büyük önem teşkil etmektedir.

Kızlık Zarının Yapısı Nasıldır?

Kızlık zarı, tıp dilindeki adıyla Hymen olarak bilinmektedir. Hymen genel olarak vajinanın giriş kısmında, vajinanın 1-1,5 cm gerisinde bulunmaktadır. Bu yapı her ne kadar ilkel toplumlardan beri kadının namusu olarak betimlense de aslında kadınların sağlıklı bir vajinaya sahip olmasını sağlamaktadır. Hymen dokusunun yapısı kadından kadına farklılık göstermektedir. Bu doku genellikle mukozal bir yapı olmakla birlikte orta kısmı deliktir. Bu delik yoluyla adet kanamasının dışarı atılması sağlanmaktadır. Deliğin yapısı da kızlık zarının çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kızlık zarı çeşitleri şu şekilde isimlendirilir:

  • Anüler Hymen
  • İmperfone Hymen
  • Septalı Hymen
  • Kribriform Hymen
  • Ksentrik Hymen

Kızlık zarı farklı türlere ayrıldığı gibi esnek yapıda olan kızlık zarının bazı kadınlarda kızlık zarının ilişki sırasında yeteri kadar baskı almamasından kaynaklı yırtılmadığı veya kanamadığı görülmektedir. Bu tür kızlık zarları genellikle doğum sırasında hasar görmekte, kimi kadınlarda ise kızlık zarı çocukluk ya da gençlik döneminde kolay bir şekilde yırtılabilmektedir.

Kızlık Zarı Dikimi (Hymenoplasti) Nasıl Yapılır?

Kızlık Zarı Dikimi operasyonları kalıcı ve geçici olmak üzere iki şekilde opere edilmektedir. Geçici olarak uygulanacak dikimler, belirlenen ilişki tarihinden önce yapılan cerrahi işlemlerdir. Önceden yırtılmış olan zarın karşılıklı kısımları bir araya getirilerek flep yöntemiyle vajinanın arka kısmından alınan doku ön kısma eklenmektedir. Ten rengiyle örtüşen iplikle dikilir bu dikiş ipi vücutta eridiği için operasyon sonrası dikişleri aldırmaya gerek kalmaz. İlişki tarihi belli olmayan kalıcı kızlık zarı dikimi daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu operasyonda kadının vajen dokusundan yeni bir zar yapılmaktadır. Bu operasyonla yıllar sonra olacak cinsel ilişkide bile beklenen kanama gerçekleşir.

Operasyon sonrası komplikasyon oluşması çok ender görülen bir durumdur. Yalnızca hafif bir ağrı ve yanma hissedilir. Yatak istirahati yapmak, doktorun uygun gördüğü ilaçları kullanmak ve bir hafta sonra kontrole gitmek yeterli olmaktadır. Kişi sonrasında normal hayatına dönebilir. Müdahale genel anestezi altında yapılmışsa bile hastanın uzun süre yatması gerekmez. Operasyondan sonra bir hafta kadar kesin dinlenme imkanı olmayan kadınlara kalıcı dikim fazla önerilmez. Ve sonrasında normal bir evlilik hayatı sürdürülebilir.

Doğum yapmış bayanlar bile bu operasyonu seçebilirler. Yapılan operasyon ancak yine  bir uzmanın muayenesi sonucu anlaşılabilir. Konu mahrem olduğundan dolayı hasta ile doktoru arasında kalacaktır. Operasyon kadının yaşayacağı ilişki öncesinde ve ilişki sırasında anlaşılmaz, parmakla hissetmek mümkün değildir. Zar eski yırtılmamış haline gelmektedir. İlk ilişkide beklenen kanama meydana gelecektir.

Kızlık zarı dikimi  operasyonları sadece bekaret amaçlı yapılmaz. Bu zar üst genital organlara erişme zorunluluğu altında yapılan bazı operasyonlar sonrasında da onarılabilir yani opere edilebilir.

Kızlık Zarı Dikimi (Hymenoplasti) Öncesinde Neler Yapılmalı?

Kızlık Zarı Dikimi operasyonu sırasında öncelikle vajinal akıntının olmaması gerekmektedir. Olması durumunda enfeksiyon sebebiyle opere edilen dokuda açılma meydana gelebilir. Enfeksiyonel bir akıntı var ise operasyon öncesinde mutlaka antibiyotik ilaç kullanılarak enfeksiyon tedavi edilmelidir. Kızlık zarı onarımı adet kanamanızdan hemen sonra veya adete 7 gün kalana kadar yapılmalıdır. Ameliyat sonrası hemen adet görmek yara yerinde açılmaya sebebiyet verebilir. Ameliyattan önce bu bölgeyi sabun, duş jeli veya genital temizleyici ile yıkamayı bırakmalısınız ve günlük pet kullanmamalısınız. Mukozada alerji ve dermatit gibi yara yerinin iyileşmesini geciktirecek sorunlar olmamalıdır.


Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kızlık Zarı Dikimi işleminden sonra özellikle bir hafta boyunca duş alınmamalıdır. Ayrıca ameliyat sonrası ilk yedi gün kabız kalmamaya özen gösterilmeli, ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Doktorun yönelttiği şekilde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa pansuman yapılmalıdır. Kızlık zarı ameliyatından sonra 1 ay bisiklete binilmemeli, koşu yapılmamalı. Pilates ve yoga gibi sporlara ameliyattan 1 ay sonra başlanabilmektedir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By