tr en
Demo Site

Kolposkopi

Kolposkopi

Rahim ağzı vajina ve vulva dokularının mikroskopi veya dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımıyla incelenmesi işlemine kolposkopi ve inceleme yapılan bu cihaza kolposkopdenir. İncelemede kullanılan bu ışıklı ve bilgisayarlı cihaz rahim ağzının görüntüsünü büyütür. Böylece rahim ağzının daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar. Kolposkopik incelemeyle, çıplak gözle izlenemeyecek kadar küçük patolojiler (hücre ve damar yapısındaki değişiklikler) tespit edilerek daha sonraki tedavilerde kaydedilen bulgular kullanılmaktadır. İşlem esnasında rahim ağzına bazı boya ve maddeler sürülerek şüpheli alanların daha belirgin hale getirilmesi ve biopsi yapılması gereken alanların saptanması sağlanır.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

  • Smear testi sonucunda anormal hücrelerin tespit edildiği kadınlara
  • Smear testi sonucunda ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL, HPV değerleri pozitif çıkan kadınlara
  • Jinekolojik muayene sırasında anormal bir durum tespit edilen kadınlara
  • Çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojilerin ve kanser öncüsü lezyonların net olarak incelenebilmesi gereken kadınlara
  • Smear testi toplum taramaları için uygun bir testtir. Ekonomiktir ve herhangi bir sağlık personeli tarafından kolaylıkla uygulanabilir.
  • Smear testi ve HPV testi bir tarama testidir. Rahim ağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonların tanısında hala en ucuz ve en etkili tarama testidir. Smear testi bir tarama testidir, tanı testi değildir.
  • Smear testi anormal çıkan hastaların kesin tanısı için kolposkop eşliğinde rahim ağzından biyopsi alınması gerekmektedir.

 

Kolposkopi Hakkında Merak Edilenler

 

Kolposkopi işlemi ağrısız ve acısız bir işlem olduğundan hastaların genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.

  • Eğer işlemin ardından biyopsi örneği alınırsa hafif kasık ağrısı veya kramp hissedilmesi normaldir.
  • İşlemden 24 saat önce vajinal ilaçlar veya vajinal tampon uygulanmamalıdır ve cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Kolposkopi sonrası 2-3 gün kadar lekelenme tarzı kanama veya koyu renkli vajinal akıntı yaşanması olağan bir durumdur.
  • İşlem sonrası en az 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve vajinal tampon kullanılmamalıdır.
  • Alınan biyopsilerin patolojik incelenmesi sonucunda anormal bulgular çıkan hastalar; konizasyon ve ya LEEP adı verilen operasyonlarla tedavi edilebileceği gibi, smear testi ile periyodik olarak takip edilebilirler.

 

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi esnasında tıpkı normal jinekolojik muayenede olduğu gibi vajina ve rahim ağzını görmeye yarayan spekulum kullanılır. Kolposkop ile rahim ağzı ve vajina gözlemlenir. İncelemede temel olarak değerlendirilen bölge rahim ağzının dış kısmını oluşturan hücre tabakası ile rahmin içine doğru uzanan kanalı oluşturan hücre tabakasının birleştiği bölgedir. Bu alana squamo-kolumnar bileşke ya da transformasyon bölgesi denir. Rahim ağzı kanserleri bu bölgeden başlar. Bu bölge tam olarak değerlendirilmelidir. Tam olarak değerlendirilememesi yetersiz kolposkopi sayılmaktadır.

Kolposkopi sırasındaki önemli noktalardan biri de rahim ağzındaki damarlanmanın gözlemlenmesidir. Bu değerlendirme, rahim ağzının salin solüsyonuyla temizlenmesinden sonra kolposkop cihazında yeşil ışık kullanılarak yapılır. Düzensiz damarlanma izlenen bölgelerden biyopsi alınmalıdır.

İleriki değerlendirmeler için rahim ağzına %3 ile %5 arasında asetik asit uygulanır. Asetik asit uygulaması adedi işlem süresinin uzunluğuna göre değişebilir. Bu işlem hafif bir yanmaya neden olabilse de ağrılı bir işlem değildir. Uygulama anında anormal hücreler barındıran bölgeler varsa beyaz renge bürünürler. Bu bölgelere aseto-white bölge adı verilir. Bu bölgelerden biopsi alınmalıdır. İnceleme alanındaki ülsere lezyonlardan da biopsi alınabilir.

 Bazen lugol solüsyonu adı verilen bir solüsyonuyla incelemeye devam edilir. (Schiller Testi) Lugol solüsyonuyla boyanmayan alanlar anormal alanlardır ve biopsi alınmasını gerektirir.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By