tr en
Demo Site

Endometrioma Tedavisi

Endometrioma Tedavisi

Kısa ve öz bir tabirle açıklamak gerekirse; daha sıklıkla bilinen adı ile çikolata kisti yani endometrioma kisti, endometriozis hastalığının yumurtalıkta kistik yapı oluşturması haline denmektedir. Kistlerin içerisinde, koyu kahverengi, katran benzeri bir sıvının bulunması nedeniyle, çikolata kisti olarakta bilinmektedir. Endometrioma tedavisi için başvuran Endometriozis hastası kadınlarda, endometrial dokunun, rahim dışı alanda oluşması ile bu kistlere rastlamak mümkündür.

Bir çok hastalık için kurulan cümle burada da geçerli elbette; hastalığın yarattığı şikayete ve hastanın ihtiyaçlarına göre tedavi planlanmalıdır. Böylece iki tip tedavi planı ortaya çıkmaktadır; ilki medikal yöntem yani ilaç tedavisi. İkincisi ise cerrahi yani ameliyat yolu ile yapılan tedavilerdir.

Endometrioma Tedavisi (Çikolata Kisti Tedavisi) Gerektiren Belirtiler

Endometrioma tedavisi için başvuran hastalarda en sık karşılaşılan şikâyet, adet döneminde görülen şiddetli kasık ağrılarıdır. Hastaların yaklaşık olarak %60-70’inde, bu ağrı olmaktadır. Bu ağrılar, normal regl sancılarına oranla, daha şiddetli bir biçimde ortaya çıkar ve ağrı şiddeti, zamanla artabilir. Ayrıca, bazı hastalarda, adet döneminde çok yoğun ve aşırı kanama görülebilir. Endometrio (Çikolata Kisti) cinsel ilişki sırasında veya sonrasında da ağrıya sebep olabilir.

Hastalarda dışkılama veya idrara çıkma sırasında da ağrı görülebilir. Bunun yanı sıra, Endometrio (Çikolata Kisti) nedeniyle bazı kadınlarda kısırlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Diğer belirtilerin şiddeti düşük olduğunda veya normal adet sancısı ile karıştırılan ağrılar görüldüğüne, hastaların çoğu tanı ve tedavi için doktora başvurmaz. Endometrioma hastalığının ilk tanısı, genellikle kısırlık problemi nedeniyle uzman hekime başvurulmasıyla konulmaktadır. Endometrio (Çikolata Kisti) en sık görülen semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Adet döngüsü sırasında karın krampları/şişmesi
  • Anormal kanama/lekelenme
  • Şiddetli ağrı görülen dönemler
  • Aşırı vajinal kanama
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Bacaklarda ağrı hissi
  • Bel ağrısı
  • Kasıklarda kronikleşmiş ağrı
  • Koyu renkli vajinal akıntı
  • Tuvalete giderken ağrılı bağırsak hareketleri
  • Bükme ve germe gibi egzersizler sırasında ağrı
  • Sırt ağrısı
  • Bazı kadınlarda kısırlık

 

Kimlerde Görülür?

Kadınların yaklaşık olarak %10’unda karşılaşılan bir hastalık olan endometrio en sık 25-34 arası yaş grubunda ortaya çıkar. Endometriozis hastası kadınlar arasında çikolata kistiyle karşılaşılma olasılığı oldukça yüksektir. Endometrio (Çikolata kisti), endometriozis hastalığı olan kadınların %25-30’unda, her iki yumurtalıkta birden görülebilir.

Endometrio Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometrioma tedavisi (Çikolata Kisti Tedavisi), ilaçla ve cerrahi müdahaleyle tedavi uygulanabilen bir yöntemdir. Bazen, her iki yöntemin bir arada kullanılması gerekebilir. İlaçla tedavinin işe yaramadığı durumlarda, cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

İlaçla Tedavi: Kişilerin adet dönemlerinde yaşadıkları yoğun ve şiddetli ağrıların önüne geçebilmek için nonsteroidal antiinflamatuar tabirli ilaçlar kullanılabilir. Endometrioma (Çikolata kisti) nedeniyle oluşan bu ağrıların giderilmesi için hastalara, hormon takviyesi de yapılabilir. Endometrial doku, adet döngüsünde vücutta üretilen hormonların etkisi ile önce kalınlaşmakta, daha sonra da parçalanarak adet kanaması ile vücuttan atılmaktadır. Ancak gebelik düşünen kişilere hormon takviyesi uygulamasına başvurulmaz.
 

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi uygulanamayan veya ilaç tedavisiyle istenilen sonuca ulaşılamayan hastalarda, laparoskopik ameliyatla tedaviye başvurulur. Laparoskopik ameliyat, hasta genel anestezi altındayken, göbek deliği bölgesine küçük bir kesi atılarak yapılır. Açılan bu küçük kesi sayesinde, kistin bulunduğu bölgeye ulaşılır ve kist çıkartılarak tedavi tamamlanır. Endometrioma laparoskopik cerrahi tedavisi son derece uzmanlık isteyen bir teknik gerektirir. Bu tedavide yumurtalık rezervinde azalmanın oluşturmadan tedavi uygulanması son derece önemlidir.

 

Teşhis

Endometriomunuz varsa, belirtiler yaşıyorsanız veya kısırlığınız varsa, doktorunuz endometriomadan şüphelenebilir. Pelvik muayene sırasında da bir kist bulabilir. Ultrasonlar kistlerin varlığını belirlemede uygun bir yöntemdir, ancak sahip olduğunuz kist türünü belirlemede yardımcı olmazlar. Bir kistin endometrioma olup olmadığını anlamak için, doktorunuz iğne biyopsisi sırasında kistten sıvı alıp test etmek isteyecektir. 

Biyopsi sırasında doktorunuz, iğneyi vajinadan endometriomaya uzatarak örnek alır. Sıvı ve doku örnekleri daha sonra mikroskop altında detaylı incelenerek endometrioma için önemli bir gösterge olan endometriyal hücreler içerip içermediğini belirler. Belirlenen sonuçlar dahilinde endometrioma tedavisi uygulanır.

Endometrioma (Çikolata Kistlerine) Ne Sebep Olur?

Çikolata kistleri hakkında pek çok araştırma var. Bir teori, bunların endometriozisin bir sonucu olabileceğidir. Bu kistlerin duvarı, rahim duvarı gibi davranır. Büyür ve daha sonra kadınlık hormonlarının aylık artış ve düşüşüne cevap olarak dökülür. Bu doku vücuttan çıkmak yerine kistin boşluğu içinde sıkışmaktadır. Burada iltihap oluşturabilir ve yumurtalıkları bozabilir.

Çikolata Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz pelvik ultrason isteyebilir:

  • Pelvik muayene sırasında bir kist fark ederse
  • Belirtilerinize bağlı olarak endometriozunuz olduğundan şüpheleniyorlarsa
  • Açıklanamayan kısırlık yaşıyorsanız

 

Bir ultrason, bir kist olup olmadığını saptayabilir. Ancak ne tip bir kist olduğunu kesin olarak belirleyemez. Bir çikolata kistini kesin olarak teşhis etmek için, doktorunuz kistin içinden sıvı ve doku örnekleri alacaktır. Bu genellikle iğne biyopsisi yardımıyla yapılır.

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By