tr en
Demo Site

Vajinusmus Tedavisi

Vajinusmus Tedavisi

Vajinismus, her 10 kadından 1’inde görülen psikofizyolojik bir sorundur. Cinsel birleşme sırasında vajina 1/3 dış kısımda pelvik taban kaslarında istemsiz kasılması sebebiyle cinsel ilişki mümkün olamamaktadır. Vajinismus cinsel birleşme isteğine rağmen, korku ve kaygılar yüzünden “vajinanın kasılması” anlamına gelmektedir. Sadece vajina üzerinden gerçekleştirilen vajinismus tedavisi kadına ve çiftin gelecekteki cinsel yaşantılarına zarar verebilir. Bu tedavi süreci korku ve kaygıların keşfi ile başlar, ardından düşünceler, duygular, fiziksel değişimlerin yönetilmesiyle gelişir.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus kişinin korku ve kaygılarından doğan bir erteleme hastalığıdır. Kişinin bilinçaltına yanlış bilgilendirmeler sonucu yerleşmiş olan aktarımlar sonucunda vajina kanalının dış kısmında yer alan kaslar kişinin kendi kontrolünden bağımsız olarak refleks şeklinde kasılması cinsel birlikteliği olanaksız hale getirmektedir. Kasılmalar vajina dışında bacaklar, karın, bel ve diğer tüm kaslarda da kendini gösterir ve beden kasılarak kendini kapatır. Korku, endişe ve panik atak hali de duruma eşlik eder. Cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene durumlarında da benzer beden tepkileri oluşur. Bu kişiler vajinalarına tampon uygulaması veya parmakla dokunma gibi davranışları da yapamazlar.

Vajinismus Sebepleri ve Belirtileri

Vajinismusa neden olabilecek etkenler arasında genital bölge ve kızlık zarı ile ilgili anatomik sorunlar olabileceği gibi, bir çoğunun zemininde cinsel istismar, endişe, korku ve cinsellikle ilgili yanlış algılar yer almaktadır. Kişi kendi bedeninde ağrı ve acı duyma gibi duyguları barındırır. Bu düşünce ve duyguların bedende yol açtığı fiziksel değişimler kasılma, donup kalma, nefesin hızlanması gibi panik atak belirtileri gösterebilir. Bunların sonucunda kişide bacakları kapatma, ağlama, cinsel ilişkiyi reddetme, yataktan kaçma, partnerini itme gibi davranışlar ortaya çıkmaktadır. Vajinismusun teşhis edilebilmesi için direkt olarak tıbbi testler yoktur. Anlatılan bu belirti ve bulguları yaşayan kadınların sorunu tanımlaması ile teşhis konabilir. Genellikle çiftin tipik olarak öz geçmişi, jinekolojik muayene ve diğer sorun olasılıklarının ortadan kalkmasıyla belirlenir.

Vajinismus Tedavisi için başvuran kadınlarda en önemli tanı korku ve kaygıdır. Korku, yanlış bilgi ve düşüncelerden kaynaklanan istemli reddedişe yol açan sebebi belli bir duygudur. Kaygı ise sebebi belli olmayan, çoğunlukla çocukluk travmalarından kaynaklanan istemsiz reddedişe yol açan daha derin bir duygudur. Vajinismus olan kadınlar hangi duygunun ön planda olduğuna göre tedavi şekli ve süresi değişebilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Olan Bir Hastalık Mı?

Vajinismus psikofizyolojik bir hastalık olduğundan ve temelinde cinsel ilişkiye karşı olan psikolojik sorunlar yattığından tedavi uygulanırken ilk olarak psikolojik sebepler araştırılmalıdır.

Vajinismus tedavisi yöntemleri arasında hipnoz, pelvik taban egzersizleri, dilatasyon (rahatlama) eğitimi, geçiş adımları ve ağrı giderme uygulamaları vardır. Sorunun büyük kısmı psikolojik olduğu için tedavide esas basamak psikoterapi yani telkinle bilinçaltının değiştirilmesi basamağıdır. Bu tekniklerden hangisinin uygun olduğunu hasta ile yapılan görüşme ve muayeneden sonra doktor karar vermektedir. Kişiye özel, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri ile bu problemden kolaylıkla kurtulunabilinir. Vajinismus tedavisinde hedeflenen, vücudu rahatlatmak ve kasların gevşemesini sağlamaktadır. Bu sebeple uygulanacak tedavi esnasında hastaları zorlayacak hiçbir teknik uygulanmaz ve kişiler farklı yöntemlere zorlanmaz.

Vajinismus Tedavisi Botoks Uygulaması

Vajinismus Tedavisi en önemli ve öncelikli olarak, altta yatan psikolojik bozuklukları ortadan kaldırmayı hedefleyen psiko-seksüel bir terapidir. Aynı sırada vajinal dilatörler yardımıyla deconditioning-desensitization denilen duyarsızlaştırma gerçekleştirilir. Ancak bu tedaviden bir sonuç alamayan hastalara botoks tedavisi alternatif olmaktadır. Botoks uygulaması genital bölgede bulunan kaslardaki sinir uçlarını etkileyerek, vajen kasların kasılmasını engellemektir. Bu işlemle botoksun uygulandığı yerdeki kasların kasılması engellenmektedir.

Operasyon sonrasında yaklaşık olarak 5 -10 gün içinde etki edebilmektedir. Pelvik taban kaslarkna yapılan bu uygulama ile bu bölgedeki kaslar kasılmıyor ve kasılma olmamasından dolayı kişi ağrı hissetmeden cinsel ilişkiye girebiliyor.

 

Demo Site

Bu sitede bulunan bütün yazılar birer bilgilendirme aracıdır. Yazılardan okunulan ve evde denenilen tedavi yöntemlerinden doğacak sonuçların hiç birinden site yönetimi sorumlu değildir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00 - 17:30
Cumartesi: 09:00 - 15:00
Pazar: Kapalı

Takip Edin!

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram

Copyright © 2021 All Right Reserved. Powered By